torstai 21. helmikuuta 2019

Ojasta allikkoon..

Työpaikka. Nimikin sen kertoo. On paikka missä tehdään töitä. Töitä, jotta saadaan rahaa, millä taas voidaan mahdollistaa talouteen katttoa pään päälle, ruokaa pöytään, kulkuneuvoa pihalle, saadaan laskut maksettua jne... Työpaikan tarkoitus elämässä on suhteellisen suuri. Siellä jokainen kummiskin tulee olemaan elämästään suhteellisen monta vuotta. Tärkein asia työpaikalta mitä voi saada on kylmästi laitettuna palkka. Sen jälkeen tulevat lomat + muut hyödylliset edut.

Itse olen ollut muutamissa työsuhteissa, missä palkanmaksu on takkuilut. Näihin paikkoihin en ole jäännyt. Kokemusta on ajo-hommista, varastoista, kuntosalilaitteidenhuollosta, antureiden valmistuksesta, hautuumaasta sekä tällä hetkellä sähköasentajan hommista.

Yllämainituista on kolmessa ilmennyt palkanmaksun kanssa ongelmia. Hieman purettuna homma näyttää seuraavalta:

1: Ajo-hommat. Tästä on jo pitkä aika mutta muistan kuinka verokortti ei meinannut päästä palkikseen sitten millään. Työnantaja siis kysyi minulta, että otanko palkan mikä tuli 2-viikon välein ilman verokorttia. Vastasin aina, että en. Tiedä sitten kuinka olen tuon ajan taloudellisesti pärjännyt.
2:Varastotyöt. Näissä hommissa tuli myös pitkään oltua ja palkka onkin ollut hyvää. Työ taas oli todella fyysistä, mikä nyt ei ainakaan itseä ole koskaan haitannut. Olen ollut myös vuokra-firmassa varastotyössä ja siihen se nyt on alkanut menemäänkin Suomessa. Myöhemmin siitä lisää. 
Täällä kerran jäi puolet tilinauhastani uupumaan. Teki talouteen varmasti hyvän reiän silloin. Tuon varastohomman loppupuolella lähdin opiskelemaan sähköalaa, jotta tulevaisuudessa työpaikka olisi valmiina koulusta päästyäni. Toisin kävi. Puolen välin tietämillä sain kuulla, että en pääse. Joten uuden työpaikan etsintä alkoi. Aloittelevana sähköasentajana, on todella vaikea päästä alalle ilman kokemusta tai suhteita. Taitaa tuokin päteä moneen muuhun alaan. Näistä pääsinkin tuohon kuntosaliviritykseen, mikä on seuraavana.

 (Tässä vaiheessa alkoi velkahelvetti syntymään. 2016/8)

3:Kuntosalilaitteiden huoltaja. Tämä homma haki sähköasentajaa ja vastavalmistuneena tartuin työhön kun siitä sain kiinni. Nopeasti selvisi pelin henki ja paikka menikin vaihtoon nopeasti. Sähköhommia tuolla ei päässyt tekemään ja palkanmaksu jäi harteilleni. Työ oli todella stressaavaa. Tunteja kytättiin ja täysiä tunteja jokapäivä ei tullut. Verstaalla palkka ei nimittäin juossut, vaan kun päästiin kohteeseen, minne saattoi tunnin ajaa. Eli vaihtoon meni ja nopeasti.


Tämän jälkeen pääsin antureita valmistamaan, missä olisi palkka ollut kohdillaan ja saannut varmaankin talouden kuntoon, toisin kävi. Tuli ilmeisesti virhe tehtyä kun 2-viikon koe-ajan jälkeen minut irtisanottiin. Rakennus ei ainakaan ilmaan räjähtänyt, mutta ilmeisesti oli yhtiölle liikaa. Talossa on tai oli käytäntö, että homma piti kuukaudessa olla selkäytimessä. Tästä sitten päädyin vuokra-firman listoille pitkän etsinnän jälkeen, missä menikin puolisen vuotta ennen nykyistä paikkaani.

Edellä mainitut ovat tapahtuneet välillä 2015-2017. 

Nyt tuli takapakkia palkansuhteen nykyisessä paikassa, palkka tulee 2-viikon välein ja täytyy olla kirjattuna tiettynä viikkona aina tiettyyn päivään mennessä. Minä nyt unohdin tämän seikan ja ilmeisesti ei ollut ehtinyt palkankorjaukseen. Kirjaamme tunnit vihkoon ja täytämme koneella itse tunnit. Palkanlaskentaan tuli soitettua, missä kirjasivat tiedot ylös, jotta saataisin mahdollisesti tilanne korjattua. Toivotaan parasta! Eli sitä, että tilanne korjaantuu.


Tätä en olisi nyt todellakaan kaivannut, kun yritän saada velkojani maksettua. On sanottu, että se on vaikeimpia asioita mitä tulet tekemään ja täytynee tuo allekirjoittaa. Puskuri olisi todella hyvä olla ja mitään kattoa siihen ei ole, mutta mitä enempi sen parempi.

Kiinteä palkka kerran kuukaudessa toimii itselle paremmin kuin näin 2-viikon välein. Palkkani ei oikein kyseisessä firmassa ole kohdillaan, joten voi olla, että täytynee etsiä uusi paikka. Nyt kun olen  kohta 2-vuotta tuolla ollut.

Palkka on tärkeä seikka. Sitä ei tarvitse sen enempää pähkäillä ja sen pitäisikin tilille tulla ilman ongelmia. Hirveästi kun takkuilee, tulee talouteen nopeasti ongelmia. Kaiken voi helposti menettää, mutta takasin saaminen voi kestää vuosia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti