sunnuntai 10. helmikuuta 2019

Kuinka voittaa veloissa.

Ensimmäinen askel on päättää, että ei ota sitä velkaa. Suhteellisen yksinkertaista, noin teoria tasolla ja miksi ei käytännössäkin. Mikäli tulot ovat kunnossa on se tietenkin käytännössäkin helpompaa. Mikäli tulot eivät ole mitään päätä huimaavia vaan puhutaan siitä 1500€/kk on homma aika vaikeata ja haastavaa. Tuo summa on nyt esimerkki, koska Suomessa on varmasti ihmisiä jotka ovat alle tuon rajan. Mikäli luet tätä, olet jo todennäköisemmin etsimässä tietä ulos velkakierteestä tai veloista.

Valitettavasti rahapussukka ei taivaalta putoa tai ilmesty oven juurelle ja pelasta tietä ulos tuosta velkakierteestä. Se on sinun tehtäväsi päästä pois siitä. Sinä olet se ratkaisu siihen, eikä kukaan muu. Tee päätös että, et ota enään lainaa. Itse tein tämän päätöksen kun olin lukenut "Dave Ramseyn: The Total Money Makeover". Tuo on se kirja mikä kannattaa lukea, jos haluaa päästä veloista eroon. Kirjahan ei sinänsä kerro yhtä ultimaattista vastausta, kuinka tyrmäät kaikki velkasi "Seitsemässä päivässä" vaan enemmänkin antaa ideoita ja eväitä velkaa vastaan. Hommahan ei toimi kirjojen kanssa niinkään että, jos otsikko on rakenna "noan arkki päivässä" niin pystyt siihen lukemisen jälkeen päivässä. Vaan antaa ajattelemisen aihetta ja siksi kannattaakin lukea myös velkoihin liittyvistä aiheista ja vauraudesta. Siinä kehittyy taloudellinen taito samalla ja on myös ilmaista jos kirjastokortti löytyy. Kirjasto on hyvä opettaja jos osaa lainata oikeita kirjoja ja muistaa lainat uusia ajoissa. Tärkeä seikka myös että, kirja kerrallaan! Lukeminen on oikeasti koukuttavaa kun sitä alkaa aktiivisesti tekemään.

Tulot ja menot tarvitsee myös kirjata, niin kivuliasta kuin se onkin ja henkisesti ottaa tunteen päälle. Hyvät uutiset tässä ovat se että, vaikka onkin tuskaista nähdä se kaikki velka kerralla mitä on niin, on se vain hetkellistä. Siihen ajatukseen nähden, että voisit/voisitte olla velkavapaa niin tuon kulujen ja menojen kerääminen on pieni hinta siitä vapaudesta. Toistamiseen vielä, että tulot ja menot täytyy kirjata. Miksi? Siksi, että tiedät mitä tulee ja mihin menee. Velkojen maksukin on helpompaa kuin tietää, mihin rahaa täytyy laittaa.

Vaikka ovatkin perusjuttuja, ei näitä ole itsekkään tullut tehtyä muuta kuin nyt, kun on veloissa aikansa ryvennyt ja halunnut oikeasti tehdä asialle jotain. Tie on pitkä ja kivinen, sekä saattaa kestää vuosia - valittettavasti. Mikäli tilanne on edes tiedostettu ja päätös on tehty, että näin homma ei voi jatkua, on se jo oikea suunta parempaan. Puskuri tarvitsee myös rakentaa tässä velkahelvetin keskellä koska yllätyksiä tulee. Niitä on tullut aina ja niitä tulee myös jatkossakin. Tämän kokoaminen voi olla myös haastavaa pienituloiselle. Mutta on tärkeä, että sellainen löytyy. Vaikka viimeisenä päivänä kun velat on maksettu ja velkavapaus alkaa, jotain sattuu ja puskuria ei ole, voi olla tunteet nopeasti pinnassa.

Tämän artikkelin jätän tähän ja loppuun yhteenvetona tässä olisi muutamia asioita mitä tuli käsiteltyä:

-Päätä, että et ota lisää velkaa.
-Sinä olet ratkaisu velkoihisi.
-Lukeminen ja taloustiedon opiskelu on kannattavaa.
-Tulot ja Menot kirjataan.
-Puskurin rakentaminen pahoille päiville.

Yllämainittu yhteenveto pitäisi kuulostaa suhteellisen hyvältä. Voi olla jopa elämäntapoihin olevia seikkoja joukossa. Näillä eväillä olen itse suurinpiirtein aloitellut velkakierteen hajoittamisen ja velkojen maksamisen.

Mukavaa ja reipasta alkavaa viikkkoa!
     

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti